Claudia Bokel

©Claudia Bokel

Claudia Bokel is een voormalig Duits-Nederlands professioneel schermster. Als Duitse nam ze in 1996, 2000 en 2004 deel aan de Olympische Spelen waarbij ze een zilveren medaille won op de Spelen van Athene in 2004. In de periode van 1993 tot en met 2007 behaalde ze meerdere medailles op wereldkampioenschappen.  In 2001 werd ze individueel Wereldkampioen en in 2006 individueel Europees kampioen. Claudia is voormalig lid van het IOC en lid van het uitvoerend comité. Claudia werd in 2012 als voorzitter van de atletencommissie gekozen als lid van de Executive Board van het IOC. Daaraan voorafgaand was zij voorzitter van de atletencommissies en lid van het uitvoerend comité van de EOC (Europese Olympische Comités en de DOSB (Duitse Olympische Sportbond), lid van de IPC (Internationaal Paralympisch Comité en WADA (Wereld Anti-Doping Agentschap) atletencommissies.

Claudia heeft aan de Radboud Universiteit in Nijmegen scheikunde gestudeerd en is tegenwoordig directeur in haar onderneming BE-calm waar zij onder andere advies geeft aan verschillende (sport-) organisaties. Daarnaast is zij sinds 2016 voorzitter van de Duitse schermbond, sinds 2016 lid van de televisieraad ZDF en heeft zij in 2017 een eredoctoraat ontvangen aan de sportacademie Belgrado waar zij professor Olympic Education is.

Naast haar baan is Claudia in 2019 begonnen met de Non-profit C&E om sporters te ondersteunen in sport en educatie. Tijdens en na afloop van haar carriere heeft Claudia verschillende onderscheidingen ontvangen, onder andere het "Silberne Lorbeerblatt" van de President van Duitsland (in 2004), de Erenaald van de DOSB (in 2016), de plaquettes van de Europese (in 2009) en Afrikaanse Olympische Comités (in 2015) voor haar werk ter ondersteuning van Europese en Afrikaanse sporters en de Fair Play Mecenate prijs 'Een leven voor sport' (in 2013).