Oprichting Nederlandse Sportraad

Minister Schippers heeft de Nederlandse Sportraad opgericht  met als taak de regering te adviseren over sport. De NLsportraad is ingesteld voor een periode van 4 jaar  en beziet ‘sport’  in al zijn verscheidenheid: van bewegingsonderwijs voor kinderen tot een actieve leefstijl voor ouderen, van hardlopen in het park tot sporten in georganiseerd clubverband en van talentherkenning tot topsport. Ook de passieve sportbeleving speelt een rol: het bezoek aan wedstrijden en evenementen, het volgen van sport in de (sociale) media – kortom het genieten van sport.

De raad  adviseert over alle randvoorwaarden die nodig zijn om sport en sportbeleving mogelijk te maken. Gevraagd en ongevraagd kan de raad adviseren over sport en andere, sportgerelateerde onderwerpen.

"Voor de Nederlandse sport is het instellen van deze raad uniek", zegt voorzitter Michael van Praag "Voor het eerst in de geschiedenis stelt de Nederlandse regering een formele adviesraad in op het terrein van sport en dat weerspiegelt het belang van dat sport in de samenleving heeft."

De raad heeft negen leden, benoemd voor de duur van de Nederlandse Sportraad:

  • Michael van Praag (voorzitter), internationaal sportbestuurder
  • Pieter van den Hoogenband, olympiër
  • Esther Vergeer, paralympiër
  • Ahmed Aboutaleb, burgemeester Rotterdam
  • Merel van Vroonhoven, voorzitter Autoriteit Financiële Markten (AFM)
  • Duncan Stutterheim, organisator internationale dance-events
  • Jaap de Groot, hoofdredacteur Telesport
  • André Kuipers, arts, astronaut
  • Leanne van den Hoek, Brigade-generaal b.d. Defensie [1]

Camiel Eurlings (lid Internationaal Olympisch Comité en qq ook lid bestuur NOC*NSF) zal als vaste adviseur de raadsvergaderingen bijwonen. De raad kan desgewenst ook nog andere adviseurs benoemen.

Aanleiding oprichting Nederlandse Sportraad

De Nederlandse Sportraad is opgericht om de regering te adviseren over  een slagvaardig sportbestel. Op basis van dit uitgangspunt is de Minister van VWS het gesprek aangegaan met iconen uit de sport, met overheden en met het bedrijfsleven. Uit deze gesprekken volgden tal van ideeën om sport(evenementen) naar een hoger plan te tillen en het rendement ervan fors te vergroten via een flinke professionaliseringslag. De Nederlandse Sportraad dient met haar adviezen dit te realiseren.

[1] Leanne van den Hoek is later benoemd als lid. Bij oprichting bestond de raad uit 8 leden.