Nederlandse Sportraad in gesprek met sportbonden en gemeenten

Op donderdag 21 juni en vrijdag 22 juni heeft  de Nederlandse Sportraad (NLsportraad) in twee bijeenkomsten gediscussieerd met sportbonden en gemeenten over grote sportevenementen. Voorzitter van de NLsportraad Michael van Praag en de raadsleden Jaap de Groot en Duncan Stutterheim waren hierbij aanwezig.

Minister Bruins van Medische Zorg en Sport heeft de NLsportraad gevraagd om aan te geven wat toonaangevende sportevenementen zijn die subsidiabel zijn voor VWS. De NLsportraad vindt het belangrijk om hiervoor de input van de verschillende partijen op te halen. Sportbonden en gemeenten spelen in het binnenhalen en organiseren van sportevenementen een cruciale rol.

Aan de hand van verschillende vragen ontstond een geanimeerde discussie. Vooral de vragen over wat een 'toonaangevend' sportevenement is, wat 'impact' van sportevenementen inhoudt en welke verschillende beleidsdoelen een sportevenement kan dienen, hielden de gemoederen bezig. Ook was mooi om te zien dat zowel de aanwezige sportbonden als gemeenten veel ambities hebben en de komende tien jaar mooie evenementen willen organiseren. Gevraagd naar het mooiste, haalbare sportevenement voor Nederland werden vaak de Olympische Spelen genoemd.

De bijeenkomsten stonden eveneens in het teken van kennismaking met de NLsportraad en de verschillende adviezen van de raad, zowel de adviezen die gepubliceerd zijn als die in de planning staan. Tussen de bedrijven door gaven de aanwezigen ook ideeën mee voor toekomstige adviezen.

De NLsportraad voert deze zomer nog meer gesprekken met experts, ervaringsdeskundigen en vertegenwoordigers van partijen betrokken bij sportevenementen. Mocht u ook input willen geven voor het advies over een nieuw beleidskader voor sportevenementen van de rijksoverheid, dan kunt u contact opnemen met de NLsportraad via secretariaat@nlsportraad.nl.