Michael van Praag bezoekt basisschool De Wilgetoren

“We vonden het weer superleuk”, roepen twee leerlingen uit groep 6 tegen het gezelschap. Zij hebben zojuist les gehad in de interactive playground van Basisschool De Wilgetoren. De interactive playground is een van de manieren waarop de school bewegen stimuleert. In de speelzaal projecteert een grote beamer educatieve spelletjes op de muur, waarbij leerlingen bijvoorbeeld door het gooien met een bal op het juiste antwoord een punt kunnen scoren.

Wilgetoren 40
Beeld: Sander Koning

Michael van Praag bracht vanochtend, in het kader van het advies Plezier in Bewegen, een bezoek aan deze basisschool. Hij werd ontvangen door de directeur van de school en twee leden van het bestuur. In het gesprek gaf het bestuur duidelijk aan hoe zij denken over bewegen op school: “Het begint met een visie op bewegen. Binnen ons bestuur is bewegen op school een van de speerpunten van het beleid. Vervolgens ga je nadenken hoe je het gaat inrichten. Dat kan al met heel beperkte middelen. Als bestuur faciliteren wij de mensen die iets met bewegen hebben zodat hun school een voorbeeld wordt voor anderen”, aldus Bart van den Haak.

Wilgetoren 35
Beeld: Sander Koning

Zo iemand die iets met bewegen heeft, is Koen van Praag, directeur van De Wilgetoren. “Toen wij drie jaar geleden in dit prachtige gerenoveerde gebouw terecht kwamen, ben ik gaan nadenken over hoe we een stimulans aan bewegen konden geven. Onze gymzaal ligt namelijk op tien minuten lopen van de school dus daar kon ik niet zoveel mee. Nu, drie jaar later, hebben we een uitdagend speelplein, een interactive playground en werken we met bewegend leren in de lessen.” Michael van Praag geeft aan onder de indruk te zijn van wat er op De Wilgetoren wordt gedaan: “Moet je die kinderen zien, zelfs in de stromende regen is iedereen buiten aan het bewegen. Mooi dat het bewegen op school hier in zoveel verschillende vormen wordt ingezet”. De komende maanden zal de Nederlandse Sportraad meerdere scholen bezoeken en over de bevindingen rapporteren.

Wilgetoren 29
Beeld: Sander Koning