Meer overeenkomsten dan verschillen tussen Paralympische en Olympische sporters - interview met Jiske Griffioen

Vandaag, 24 augustus 2021, starten de Paralympische Spelen in Tokyo. Voor rolstoeltennisster en raadslid Jiske Griffioen een mooie gelegenheid om de paralympische sport onder de aandacht te brengen en vooruit te kijken naar het advies dat de Nederlandse Sportraad (NLsportraad) zal geven over de doorontwikkeling van de paralympische sport.

Foto Jiske Griffioen tijdens het NRK

Komende twee weken schuift Jiske aan als side-kick bij NOS Studio Sport om verslag te doen van de Paralympische Spelen. Helaas is het door de coronamaatregelen niet mogelijk om live commentaar te geven vanuit Tokyo. “Ik was graag daar geweest, om echt de sfeer te proeven en naar wedstrijden te gaan. Dat maakt verslaggeving nog leuker,” aldus Jiske. Bijzonder is wel dat voor het eerst een deskundige uit de paralympische sport zelf commentaar geeft op de prestaties van de para-atleten. In de valide sport is dat al veel langer normaal. Zo heeft iedereen deze zomer kunnen genieten van het enthousiaste commentaar van bijvoorbeeld oud-hordeloper Gregory Sedoc.

Jiske kijkt ernaar uit de prestaties van de Nederlandse deelnemers te verslaan. ”Ik ben echt benieuwd wat Fleur Jong en Marlène van Gansewinkel gaan bereiken. De basketbalsters, met wie ik nog samen heb gespeeld voordat ik de overstap naar tennis heb gemaakt, zullen vast goed presteren. En ook naar de prestaties van Jetze Plat, die meedoet op triatlon en bij handbiken, kijk ik echt uit!”

Voor toeschouwers is de paralympische sport soms lastig om te volgen. Er zijn diverse klassen voor de soort en ernst van de handicap, zodat de competitie eerlijk is voor alle deelnemers. Bij atletiek betekent dit bijvoorbeeld dat er meerdere medailles uitgereikt worden voor de 100 meter sprint. Er zijn niet alleen verschillende medailles voor mannen en vrouwen, maar ook voor sporters met een amputatie, voor atleten in een rolstoel of voor blinde sporters. Vanuit haar rol als commentator wil Jiske alle kanten van de paralympische topsport belichten en zo begrijpelijk mogelijk maken. “De klassen zijn van belang voor een eerlijke competitie, maar leiden er soms ook toe dat er weinig deelnemers zijn per klasse. Wat jammer is voor de aantrekkelijkheid van de wedstrijd. Ik hoop dat zo goed mogelijk te kunnen uitleggen, en ik wil juist ook de sportieve strijd benadrukken. Het gaat om de sportprestatie! Ik vind dat er meer overeenkomsten dan verschillen zijn tussen olympische en paralympische topsporters.”

Paralympische sporters krijgen vaak meer aandacht voor hun handicap en hoe ze daarmee omgaan dan voor hun sportieve prestaties. Jiske reageert hier heel fel op en wil juist uitdragen dat paralympische sporters hetzelfde zijn als andere sporters. “We worden soms over de top de lucht in geprezen alléén omdat we een handicap hebben. Mensen zeggen zelfs dat het zo fijn voor me is dat ik tenminste mijn sport nog heb…. Toen ik in Rio het laatste punt maakte en goud haalde, dacht ik aan alles wat ik gedaan had om daar te staan: de wedstrijden, de trainingen, alle inspanningen die ik geleverd had. Ik dacht helemaal niet aan mijn handicap of hoe het is daarmee te leven!” Het Internationaal Paralympisch Comité heeft vorige week de campagne #WeThe15 gelanceerd waarin mensen met een handicap aangeven helemaal geen superheroes te willen zijn. “Ik steun dat: we willen méédoen, presteren en gewoon onderdeel zijn van de maatschappij!”

Jiske is nu twee jaar raadslid bij de NLsportraad, terwijl ze ook haar tenniscarrière weer fulltime heeft opgepakt en afgelopen zomer Nederlands kampioen is geworden. “Ik ben enorm vereerd dat ik in de Nederlandse Sportraad mag meedenken, maar het is wel wennen geweest. De politieke aspecten van het werk en de manier waarop processen binnen de overheid lopen zijn voor mij soms moeilijk te doorgronden. Vanuit de sport wil je altijd graag sneller en ben je actiegericht. Ik ben er trots op hoe de raad het advies De opstelling op het speelveld en het wettelijk en financieel addendum over de organisatie en financiering van de sport heeft opgesteld, en op de aandacht die het nu krijgt.” En met een blik op de toekomst: “Nu gaan we met de raad hard aan de slag met het advies Doorontwikkeling paralympische sport. Als commissielid en ervaringsdeskundige hoop ik veel te kunnen bijdragen aan dit advies. Heel goed dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een adviesaanvraag over dit onderwerp heeft ingediend. De paralympische sport verdient echt aandacht!”

De komende maanden inventariseert de NLsportraad zo veel mogelijk aandachtspunten en diverse perspectieven op de toekomst van de paralympische sport. Als u daaraan een bijdrage wilt leveren, horen we graag van u via ons mailadres info@nlsportraad.nl of telefonisch via 070 340 7273.