Uitnodiging: Denk mee over een pedagogisch klimaat in de sport

Een goed pedagogisch klimaat zou aan de basis moeten staan van iedere vorm van sport. Alle kinderen moeten zich in elke sport kunnen ontwikkelen, plezier kunnen beleven aan sport en actief kunnen zijn onder professionele begeleiding, met oog voor hun specifieke kwaliteiten en aandachtspunten. De Nederlandse Sportraad (NLsportraad) signaleert dat er een goede beweging gaande is, maar dat een pedagogisch sportklimaat nog lang niet overal vanzelfsprekend is in de Nederlandse sport. Daarom wil de raad een advies uitbrengen aan de minister van Medische Zorg en Sport over het (verbeteren van het) pedagogisch klimaat in de sport. Om te zorgen dat het advies het werkveld goed weerspiegelt, vragen wij om uw input.

Foto judoles kinderen
Beeld: ©ANP

Wat willen we bespreken?

De NLsportraad organiseert vier interactieve bijeenkomsten op 7, 9, 14 en 16 september waarbij de raad professionals en vrijwilligers met kennis over of ervaring met het pedagogisch sportklimaat graag uitnodigt. Na een korte introductie willen we graag met u in discussie over het onderwerp aan de hand van vragen en stellingen. Vragen die onder andere voorbij zullen komen zijn:

 • Op welke manier heeft u in uw werk te maken met pedagogisch klimaat?
 • Heeft u hierbij ook te maken met specifieke doelgroepen zoals talenten, kinderen met een beperking, kinderen met gedragsproblemen en/of kinderen die te maken hebben met sociale uitsluiting?
 • Wat gaat goed op het gebied van het ontwikkelen van een pedagogisch klimaat in de sport? Kent u de goede voorbeelden?
 • Wat zijn verbeterpunten voor het pedagogisch klimaat in de sport?
 • Wie moeten betrokken worden bij het verbeteren van een pedagogisch klimaat? Wie moet daarbij het voortouw nemen?

Praktische informatie en aanmelden

 • Wanneer en waar:
  • Dinsdag 7 september van 10:00-12:00 uur in Utrecht (locatie Jaarbeurs, en uiteraard volgens de laatste coronamaatregelen)
  • Donderdag 9 september van 14:00-15:30 uur online (een link hiervoor volgt na aanmelding)
  • Dinsdag 14 september van 10:00-12:00 uur in Utrecht (locatie Jaarbeurs, en uiteraard volgens de laatste coronamaatregelen) => LET OP: deze bijeenkomst zit VOL.
  • Donderdag 16 september van 14:00-15:30 uur online (een link hiervoor volgt na aanmelding).
 • Aanmelden: stuur een mail naar info@nlsportraad.nl en vermeld bij welke bijeenkomst u aanwezig wilt zijn.
 • Meer informatie en contact? Op onze website vind u meer informatie over het adviestraject en de commissie. Heeft u specifieke vragen? Mail dan gerust naar info@nlsportraad.nl of bel met 070-3407273 en vraag naar Tessa van der Velden of Annet Tiessen-Raaphorst.