Vijf vragen aan raadslid Paul Depla

Met ingang van 1 januari 2023 is Paul Depla raadslid bij de Nederlandse Sportraad (NLsportraad). Sinds 2015 is hij burgemeester van Breda en daarvoor was hij burgemeester van Heerlen. Ook was hij tien jaar lang wethouder van de gemeente Nijmegen. In die functie had hij sport in zijn portefeuille. Lees hier een kort interview met Paul Depla. 

Foto raadslid Paul Depla

Wat zijn uw ambities bij het lidmaatschap van de NLsportraad?

Het is belangrijk dat de waarde en het belang van sport op een goede manier onder de aandacht wordt gebracht van de wetgever. Ik zal daarbij steeds zorgen dat het lokale perspectief wordt ingebracht. Je kunt nog op rijksniveau ontzettend veel bedenken maar het gaat vervolgens om de vraag “Wat betekent dat op lokaal niveau?”. Verder krijgt sport op politiek-bestuurlijk niveau minder aandacht dan je op grond van de maatschappelijke waarde van sport zou verwachten. Ik denk het een belangrijke rol voor de Nederlandse Sportraad is om sport op dit niveau te blijven agenderen. Verder hoop ik dat iedereen de raad scherp blijft houden op belangrijke vraagstukken die spelen of gaan spelen in deze wereld. Het succes van gisteren is niet ook het succes voor morgen. We moeten vernieuwen om met elkaar te zorgen dat we de krachtige Nederlandse sportcultuur overeind houden.

Welke expertise gaat u daarbij inzetten?

In Nijmegen ben ik 10 jaar lang wethouder sport geweest, ik ben voorzitter van Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) en ik ben actief bij de KNVB op het gebied van voetbal en veiligheid. Uit al die functies neem ik ervaring mee die ik kan inzetten. Belangrijk daarbij vind ik dat we de unieke sportcultuur in Nederland, met al zijn verenigingen, overeind kunnen houden. Door de individualisering en het gebrek aan vrijwilligers hebben verenigingen het zwaar. We moeten er echt over nadenken met z’n allen hoe die verenigingsstructuur ook in de toekomst kunnen behouden. Want verenigingen zijn het eigentijdse dorpsplein, daar ligt voor mij de crux van de waarde van sport.

Kunt u iets zeggen over het belang van sport en bewegen?

Er wordt mij iets te vaak gesproken over de waarde van sport als middel. Natuurlijk is het belangrijk dat we sport ook kunnen inzetten om maatschappelijke doelen te behalen, maar we moeten niet de intrinsieke waarde van sport uit het oog verliezen. Mensen hebben plezier in sport en het is belangrijk dat dat zo blijft. Het gekke is dat iedereen de intrinsieke waarde van cultuur onmiddellijk erkent, maar dat sport vaak gekoppeld wordt aan andere doelstellingen. We moeten voorkomen dat sport niet ten onder gaat aan allerlei andere ambities. Sport is gewoon leuk. En dat moeten we koesteren. 

Doet u zelf aan sport?

In mijn jeugd heb ik veel gebasketbald, niet op topniveau maar wel op een niveau waarop ik het leuk vond om er nog net fanatiek mee bezig te zijn. Helaas was een teamsport niet te combineren met mijn werk als wethouder waardoor ik op dat moment ben overgestapt naar hardlopen en fietsen. Ik vind het leuk om mee te doen aan evenementen als de Zeven Heuvelenloop en de Singelloop. Maar als ik ergens een basketbal zie, dan kan ik die niet laten liggen.

Is er een topsporter die u bewondert?

Ja- ik bewonder Tom Dumoulin omdat hij zichzelf is gebleven in de topsport. En dat is volgens mij het aller- aller- moeilijkste. Je wordt op sleeptouw genomen en de kans is levensgroot dat je steeds verder van jezelf af komt te staan. Tom Dumoulin heeft de sport voor mijn gevoel ook altijd weten te relativeren. En, ook belangrijk, hij heeft op tijd afscheid genomen. Dat getuigt van een groot zelfinzicht.