Drs. Claudia Bokel OLY

Claudia Bokel
Beeld: Henriëtte Guest

Claudia Bokel is strategisch raadsadviseur, werkt als strategisch beleidsadviseur sport bij de gemeente Dordrecht en is een voormalig Duits-Nederlands professioneel schermster.

Als Duitse nam Claudia in 1996, 2000 en 2004 deel aan de Olympische Spelen waarbij ze een zilveren medaille won op de Spelen van Athene in 2004. In de periode van 1992 tot en met 2007 behaalde ze meerdere medailles op wereldkampioenschappen. In 2001 werd ze individueel Wereldkampioen en in 2006 individueel Europees kampioen. Naast het behalen van deze titels heeft Claudia tijdens en na afloop van haar (sport)carrière verschillende (inter)nationale onderscheidingen ontvangen. Claudia is bestuurslid geweest van verschillende internationale sportorganisaties, waaronder het Internationaal Olympisch Comité, het Wereld Anti-Doping Agentschap, de Europese Olympische Comités en de Duitse Olympische Sportbond. Ook was ze voorzitter van de Duitse Schermbond.

Naast haar baan is Claudia professor Olympic Education aan de sportacademie in Belgrado, aan deze sportacademie heeft zij in 2017 een eredoctoraat ontvangen. Met de non-profit organisatie C&E Sport & Education zet Claudia zich in voor sport en educatie, onder andere met een project tegen racisme en als jurylid van de Hamza Kurtovic prijs. Op Europees niveau is Claudia lid van de High Level Group on Gender Equality in Sports van de Europese Commissie.