De Nederlandse Sportraad (NLsportraad) geeft onafhankelijk advies om topsport, breedtesport en beweging binnen de samenleving te bevorderen. De raad is een wettelijk ingesteld adviesorgaan met de taak om regering en parlement te adviseren over sport en bewegen. Dit doet de raad zowel gevraagd als ongevraagd en met aandacht voor relevante maatschappelijke vraagstukken.
Missie
De NLsportraad adviseert aan regering en parlement over sport en bewegen voor iedereen. Onze adviezen brengen mensen en beleid in beweging.
Visie
De NLsportraad draagt als strategisch en onafhankelijk adviesorgaan bij aan kwalitatief sterke beleids- en besluitvorming op landelijk en lokaal niveau. Onze adviezen hebben positieve impact op de grens van bewegen, sport en andere domeinen. Adviezen van de NLsportraad worden geraadpleegd in het maatschappelijk debat over meerwaarde van sport en bewegen voor de samenleving. Ze dragen bij aan vernieuwing van de sportsector.
Meer informatie over de NLsportraad
De NLsportraad is in 2016 opgericht bij Koninklijk Besluit onder de Kaderwet adviescolleges, als onderdeel van een slagvaardig sportbeleid. Het instellen van de raad is uniek: het is de eerste keer dat de Nederlandse regering een formeel adviescollege op het gebied van sport heeft opgericht. De raad is aanvankelijk ingesteld voor vier jaar en werd op voorstel van minister Bruins in 2020 met twee jaar verlengd. Sinds 2023 is de raad wettelijk verankerd in de wet op de Nederlandse Sportraad, waarmee de NLsportraad nu een vast adviescollege is. Onze onafhankelijkheid is gewaarborgd in de Kaderwet adviescolleges, zodat we zonder invloed van buitenaf kunnen adviseren. De raad bestaat uit een voorzitter en maximaal negen leden die voor de duur van hun benoeming werken aan diverse vraagstukken binnen de sport- en beweegbranche. Deze leden worden geselecteerd op basis van hun expertise en ervaring die bijdraagt aan advisering over sport en bewegen en daaraan gerelateerde maatschappelijke vraagstukken. Alle leden onderschrijven een gedragscode en tekenen een belangenverklaring, om transparantie en integriteit te waarborgen. Elk jaar worden belangenverklaringen vernieuwd en plenair besproken in de raadsvergadering.
De adviezen van de NLsportraad zijn zowel evidence based als practice based. We baseren onze adviezen op de nieuwste wetenschappelijke inzichten en praktijkervaringen van professionals. De NLsportraad voert geen nieuwe onderzoeken uit. Mocht het noodzakelijk zijn om nieuw, aanvullend onderzoek te doen, dan zal de raad de regering en de Staten Generaal hierover adviseren. We betrekken actief ministeries, sport- en beweegorganisaties, bedrijven en andere stakeholders bij de adviezen en halen input op uit het werkveld. Maandelijks vergadert de raad om besluiten te nemen over adviezen en publicaties. Hoewel deze vergaderingen besloten zijn, worden analyses en adviezen openbaar gemaakt. Indien nodig stellen we commissies samen van raadsleden en experts om specifieke vraagstukken te onderzoeken. Zo waarborgen we de kwaliteit van onze adviezen.
Evaluatie
De Kaderwet Adviescolleges verplicht de NLsportraad om eens in de vier jaar een (wettelijke) evaluatie uit te voeren. De raad besluit zelf om de evaluatie intern of extern uit te voeren. De evaluatie wordt gepubliceerd op de website en toegestuurd aan de minister van Binnenlandse Zaken, de minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport en de voorzitters van de Eerste- en Tweede Kamer.
De NLsportraad is open en transparant over haar werkwijze en publiceert aanvullende informatie rondom adviezen op haar website. Zo kunt u op de website een terugkoppeling vinden van gehouden bijeenkomsten. Ook andere producten worden door de NLsportraad openbaar gemaakt via de website. In lijn met artikel 21 van de Kaderwet Adviescolleges heeft de NLsportraad een reglement van orde vastgesteld. Hierin is vastgelegd dat de raadsvergaderingen van de NLsportraad en de bijbehorende stukken niet openbaar zijn.
De werkzaamheden van de NLsportraad vallen onder de Wet open overheid (Woo). Dit betekent dat informatie, waaronder schriftelijke stukken en e-mails, over het werk van de NLsportraad met een beroep op de Woo kan worden opgevraagd.
Woo-verzoek
Met een Woo-verzoek vraagt u de NLsportraad informatie openbaar te maken die in documenten is vastgelegd. Bijvoorbeeld informatie over waarom en hoe een besluit is genomen. Iedereen mag een Woo-verzoek indienen. In de Woo staan de behandeling en het toetsingskader van een verzoek opgenomen. Wilt u meer informatie over de Woo en het indienen van een Woo-verzoek? Raadpleeg dan de informatiepagina van de Rijksoverheid over het Woo-verzoek. Als u een Woo-verzoek indient, moet deze aan de volgende criteria voldoen:
in het Woo-verzoek geeft u zo precies mogelijk aan waarover u informatie vraagt;
het verzoek gaat over informatie die in documenten is vastgelegd;
het verzoek gaat over informatie waar de NLsportraad over beschikt;
de informatie moet gaan over beleid van de NLsportraad of over de voorbereiding en uitvoering daarvan.
Indienen Woo-verzoek
Vermeld bij het indienen van een Woo-verzoek in het onderwerp dat het om een Woo-verzoek gaat. Het Woo-verzoek voor de NLsportraad kunt u versturen naar:
In het reglement van orde heeft de NLsportraad de voorschriften uit de Kaderwet adviescolleges overgenomen en een aantal nadere spelregels gesteld. Deze spelregels gaan bijvoorbeeld over de vergaderfrequentie, over de taken en bevoegdheden van de voorzitter en de algemeen secretaris, en over de samenstelling en werkwijze van commissies.
Op basis van het Vergoedingenbesluit Nederlandse Sportraad ontvangen de raadsleden een vaste vergoeding en kunnen experts van de raad gebruik maken van een vacatieregeling. Deze regeling is in lijn met het algemene Besluit vergoedingen adviescolleges en commissies.
In de periode van december 2018 tot en met begin 2021 is de beoordelingscommissie (top)sportevenementen van de Nederlandse Sportraad (NLsportraad) actief geweest. Voor meer informatie kunt u verder lezen op de pagina Beoordelingscommissie Sportevenementen.