Jaap de Groot

Jaap de Groot (1955) begon in 1975 als sportjournalist bij de Alkmaarse vestiging van het Noordhollands Dagblad. Al snel daarna trad hij in dienst van De Telegraaf, waar hij sinds 1 april 2006 chef van de sportredactie is.

In totaal deed Jaap de Groot verslag van tien WK’s en negen EK’s Voetbal, drie Olympische Winterspelen en drie Zomerspelen. Naast zijn reportages en columns in Telesport verschenen er van zijn hand ook artikelen in gezaghebbende buitenlandse kranten en diverse publicaties waaronder biografieën over Johan Cruijff en Arnold Mühren.

In 2016 werd hij door de internationale sportreportersorganisatie AIPS gekozen in de jury van de Pearl Awards, de meest prestigieuze sportjournalistieke prijs. In 2000 werd hij door de wereldvoetbalfederatie (FIFA) als enige journalist gevraagd om zitting te nemen in de Players Committee, onder voorzitterschap van Michel Platini. Ook zat hij jarenlang in de mediacommissie van de Europese voetbalunie (UEFA).

Op sociaal-maatschappelijk gebied heeft Jaap de Groot, samen met Johan Cruijff, diens foundation opgezet. Dat deed hij ook samen met de slachtoffers van de Nieuwjaarsbrand door de stichting Volendam United op te richten. Daarnaast organiseerde hij talloze benefiet- en afscheidswedstrijden in het voetbal.

Jaap de Groot was raadslid van de Nederlandse Sportraad van 2016 tot en met 2020.