Merel van Vroonhoven

Beeld: ©AFM

Merel van Vroonhoven (1968) was van 2014 tot en met 2019 voorzitter van het Bestuur van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Binnen het bestuur was zij verantwoordelijk voor Compliance en Integriteit, de Interne Audit dienst en de afdelingen Strategie, Beleid en Internationale Zaken, Communicatie en Juridische Zaken. Daarnaast is zij lid van de ESMA Board of Supervisors (European Sales and Marketing Association). Sinds oktober 2016 is zij voorzitter van de Investor Protection and Intermediaries Standing Committee (IPISC) van ESMA.

Van  2009 tot 2014 was Merel van Vroonhoven lid van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Daar heeft zij veel ervaring opgedaan met het werken in een publieke-private omgeving. Tot 2007 was Merel van Vroonhoven directeur van het collectief pensioenbedrijf van Nationale Nederlanden. Daarna ging zij aan de slag bij ING Investment Management Europa. Als lid van het Management Committee was zij onder andere verantwoordelijk voor de verzekeringsportefeuille en het fiduciair vermogensbeheer.

Merel van Vroonhoven maakt zich hard voor diversiteit in organisaties. Dit uit de overtuiging dat de kracht als bedrijf (en samenleving) ligt in het feit dat iedereen uniek is en verschillen je als organisatie sterker maken. In 2012 is Merel van Vroonhoven uitgeroepen tot topvrouw van het jaar. Merel van Vroonhoven heeft Geofysica gestudeerd aan de TU Delft (1993) en behaalde haar MBA met lof aan INSEAD in Fontainebleau (2000).

Merel van Vroonhoven was raadslid van de Nederlandse Sportraad van 2016 tot en met 2020.