Pieter van den Hoogenband

Pieter van den Hoogenband (1978) maakte als 15-jarige zijn internationale debuut tijdens de Jeugd Olympische Dagen (thans: European Youth Olympic Festival) in Valkenswaard met twee gouden medailles en een zilveren medaille. Tegenwoordig is hij Chef de Mission van de EYOF-ploeg.

Tijdens zijn eerste Olympische Spelen in Atlanta 1996 eindigde hij op zowel de 100 als de 200 meter vrije slag als vierde. Na het winnen van maar liefst zes gouden medailles bij de EK lange baan in Istanbul in 1999 werd hij in 2000 Olympisch Kampioen op de 100 en 200 meter vrij; op beide afstanden in een wereldrecord. Op de 100 meter was hij met een tijd van 47,84 seconden de eerste zwemmer in de geschiedenis die onder de 48 seconden zwom.

Vier jaar later prolongeerde hij zijn Olympische titel op het Koningsnummer, de 100 meter vrije slag. Daarnaast won hij nog twee zilveren medailles, op de 200 meter vrije slag en de 4×100 meter estafette. Tijdens zijn laatste Olympische Spelen in Peking (2008) werd hij de eerste zwemmer ooit die vier keer achter elkaar in de Olympische finale stond op het koningsnummer van de zwemsport. 

Pieter van den Hoogenband is oprichter van de Topsport Community, waarbinnen hij de verbinding legt tussen topsport, wetenschap en bedrijfsleven. Hij is manager bij Eiffel, toernooidirecteur van de Swim Cup in Eindhoven en analist bij Eurosport. Daarnaast is hij ambassadeur van Spieren voor Spieren, MetaKids en de Amsterdam City Swim.

Pieter van den Hoogenband was raadslid van de Nederlandse Sportraad van 2016 tot en met 2019.