Nederlandse Sportraad bezoekt evaluatie Giro Gelderland

De Nederlandse Sportraad bezocht de presentate van het evaluatieonderzoek naar de Giro in Gelderland. Vanuit de raad was Jaap de Groot bij de presentatie aanwezig.

De eerste drie etappes van de Giro d'Italia vonden dit jaar plaats in Gelderland. Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen fungeerden daarbij als aankomstplaats. Een half jaar later is de evaluatie van het project afgerond en deze werd dinsdag officieel gepresenteerd. Het is de eerste keer dat de evaluatie van een evenement publiek is gepresenteerd.

Onder leiding van Willem de Boer van de Hogeschool Arnhem Nijmegen zijn alle factoren van het evenement in kaart gebracht en waar mogelijk gekwantificeerd. Wat opviel was dat er 1500 side events zijn georganiseerd rondom de Giro. Bovendien wist het evenementen veel media exposure te genereren.

Bij de presentatie bleek dat het evenement met verlies is afgesloten. De pojectorganisatie sloot af met eenĀ verlies van 365.000 euro op een begroting van ongeveer 12,5 miljoen euro. Het verlies was volgens de organisate te wijten aan tegenvallende inkomsten uit het bedrijfsleven.

De Sportraad zal, als onderdeel van de huidige verkenning en analyse naar succes- en faalfactoren van evenementen, op een later tijdstip met de organisatie in gesprek gaan om de evaluatie te verdiepen.