NLsportraad publiceert analyse grote sportevenementen

Nederlandse sportevenementen kenmerken zich door een grote mate van professionaliteit, staan wereldwijd bekend om hun vernieuwing en entertainment en worden bovendien in vergelijking met het buitenland vaak voor minder geld georganiseerd. Echter, het ontbreken van een sterk samenwerkingsverband in de driehoek sport, bedrijfsleven en overheid leidt tot gemiste kansen voor de economische en maatschappelijke impact. Dat blijkt uit een analyse van grote sportevenementen die de Nederlandse Sportraad (NLSportraad) vandaag presenteert.

Nederlandse sportevenementen scoren goed

De waarde van sportevenementen voor de Nederlandse samenleving is groot; naast de maatschappelijke waarde is de economische impact meer dan € 100 miljoen.  Ook is het beeld dat sportevenementen verlieslijdend zijn, onjuist: vier van 25 onderzochte sportevenementen hebben verlies geleden. Evenementen scoren hoog op bezoekerstevredenheid en leiden tot een gevoel van trots onder bevolking.

Regeldruk overheid belemmerende factor

Alhoewel Nederlandse sportevenementen van grote waarde zijn voor heel Nederland, beperken de regels van de overheid evenementen in hun ambities. Volgens de NLsportraad is er nog veel verbetering mogelijk in de regeldruk, het fiscale klimaat en het proces rond de vergunningverlening.

Aanbevelingen

De NLsportraad constateert dat de waarde van sportevenementen groot is, maar dat de Nederlandse samenleving nog meer kan profiteren van sportevenementen. Mogelijke verbeteringen zijn een modelvergunning, financiering door middel van een evenementenfonds en sterke samenwerkingsverbanden in de driehoek sport, bedrijfsleven en overheid. Op basis van de gepubliceerde analyse zal de NLsportraad het komende jaar adviezen geven voor beleid en praktijk.

Het definitieve rapport is hier te vinden

WK Beach in Rotterdam
Beeld: ©WK beach