Erik Scherder

©Erik Scherder

Erik Scherder is hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ook is hij hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn onderzoek focust zich met name op de positieve effecten van beweging op het functioneren van ons brein.

Erik Scherder geeft leiding aan het onderzoeksprogramma Neuropsychologie van neurodegeneratieve ziekten aan de VU. Als onderdeel van dit programma deed hij verschillende onderzoeken naar beweging. Hij deed onderzoek naar de relatie tussen lichamelijke (in)activiteit en gedrag (cognitie, slaapritme en humeur) bij mensen met en zonder dementie. Ook onderzocht hij de relatie tussen pijn, lichamelijke activiteit en gedrag bij mensen met een cognitieve stoornis, zoals bij dementie of een verstandelijke beperking. Daarnaast deed hij onderzoek naar hersenletsel ten gevolge van sport en de relatie tussen gedrag en lichamelijke (in)activiteit. 

Erik Scherder is ook geïnteresseerd in de invloed van muziek op verschillende cognitieve processen. Hij is onder andere betrokken bij een onderzoek naar de invloed van muziekles op de intellectuele vaardigheden van kinderen.