Jiske Griffioen

Jiske Griffioen
Beeld: Henriëtte Guest

Jiske Griffioen is professioneel tennisster en paralympisch medaillewinnaar. Tijdens de Paralympische Zomerspelen van 2021 zat zij bij de NOS aan tafel als analist.

Jiske behaalde haar eerste succes in het Nederlands rolstoelbasketbalteam door op de Paralympische Spelen van 2000 als vierde te eindigen. In 2003 ging ze, na het behalen van haar Atheneum diploma, fulltime tennissen en vanaf 2005 speelde ze in het dubbelspel samen met Esther Vergeer. Met Ester Vergeer won ze een zilveren medaille tijdens de Paralympische Zomerspelen van 2008. In 2012 kwalificeerde Jiske zich met een vierde plaats op de wereldranglijst voor de paralympische Zomerspelen 2012 in Londen en daar behaalde ze haar eerste paralympische medaille in het enkelspel (brons). In 2015 won zij in het enkelspel twee van de vier grandslam toernooien en werd zij voor het eerst nummer één van de wereld. Na in 2008 en 2012 door Esther Vergeer in de halve finales te zijn verslagen in het enkelspel, behaalde ze in 2016 in Rio de Janeiro goud door in de finale Aniek van Koot te verslaan. Vervolgens wonnen zij samen het goud in het dubbelspel. In 2017 zette Jiske een punt achter haar tenniscarrière om in 2020 een comeback te maken. In 2022 nam Jiske deel aan onder andere Australian Open, Ronald Carros en Wimbledon. 

Jiske is ambassadeur voor het Fonds Gehandicaptensport, de Johan Cruyff Academy en de European Para Championships 2023. Bij de KNLTB vervult Jiske de rol van talentbegeleider.