Jiske Griffioen

©Jiske Griffioen

Jiske Griffioen is paralympisch medaillewinnaar. Jiske begon op haar elfde met tennissen, maar haar eerste succes behaalde ze in het Nederlands rolstoelbasketbalteam door op de Paralympische Spelen van 2000 als vierde te eindigen.

In 2003 maakte ze haar debuut binnen het internationale tennis en vanaf 2005 speelde ze in het dubbelspel samen met Esther Vergeer. Met Vergeer won ze een zilveren medaille tijdens de Paralympische Zomerspelen van 2008. In 2012 kwalificeerde Griffioen zich met een vierde plaats op de wereldranglijst voor de Paralympische Zomerspelen 2012 in Londen. In 2015 boekte Griffioen winst op drie van de vier grandslamtoernooien. Na in 2008 en 2012 door Vergeer in de halve finales te zijn verslagen in het enkelspel, behaalde ze in 2016 in Rio de Janeiro goud door in de finale Aniek van Koot te verslaan. Vervolgens wonnen zij samen het goud in het dubbelspel.

Naast haar tenniscarriere behaalde Jiske haar bachelor in sportmarketing bij de Johan Cruyff University. Jiske is ambassadeur voor het Fonds Gehandicaptensport, de stichting FOSDIS en 4 better stichting.