Nederlandse Sportraad aanwezig bij presentatie evaluatie EK atletiek 2016

Vandaag zijn in het Olympisch Stadion de belangrijkste bevindingen van de onderzoeken naar de economische impact en de maatschappelijke spin-off van de Europese Kampioenschappen Atletiek 2016 gepresenteerd door de Stichting EK Atletiek 2016. Vanuit de raad was Jaap de Groot bij de presentatie aanwezig.

In 2016 vond het EK atletiek plaats in het Olympisch stadion in Amsterdam. Uniek aan deze Europese kampioenschappen was dat het reguliere programma werd gecombineerd met paralympische onderdelen. Daarnaast werden de kwalificaties van werpnummers afgewerkt op het Museumplein, een mooie plek om de sport dichter bij het grote publiek te brengen.

De organisatie van het EK Atletiek gaf aan dat het evenement financieel, organisatorisch en sportief  een groot succes was. Het evenement is afgesloten met een positief saldo waardoor ongeveer 3 ton aan het ministerie van VWS zal worden terugbetaald. De kampioenschappen werden door de bezoekers hoog gewaardeerd, gemiddeld kreeg het evenement een 8,2. Interessant om te vernemen, was dat de side events kinderen hebben aangezet tot het beoefenen van atletiek. Zo heeft het evenement in Amsterdam 56.700 kinderen bereikt met een kennismakingsaanbod atletiek. In de rest van Nederland zijn 31.000 kinderen bereikt door het organiseren van diverse atletiekactiviteiten. Ruim een derde van de kinderen gaf aan de atletieksport te willen beoefenen. Er werd ook een recreatieve hardloopwedstrijd georganiseerd vanuit het EK. Negentig procent van de deelnemers aan deze wedstrijd gaf aan te willen blijven hardlopen en elf procent gaf aan lid te willen worden van een atletiekvereniging.

De NLsportraad heeft, als onderdeel van de verkenning en analyse naar succes- en faalfactoren van evenementen, uitgebreid met de organisatie gesproken over het EK. Zie ook verslag werksessie 7 december 2016.